Voorkeursh​​ouding

Het ontstaan van voorkeurshouding

Voorkeurshouding wordt ook plagiocephalometrie genoemd. Sinds het advies om jonge baby’s (ivm de veiligheid) op de rug te laten slapen, is het aantal baby’s met een afplatting van de schedel aanzienlijk toegenomen. Een afplatting van de schedel ontstaat door een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding houdt in dat uw kindje liggend op zijn rug steeds naar dezelfde kant kijkt en dus altijd op dezelfde kant van zijn hoofdje ligt. Dit gedrag kan zijn oorsprong hebben in de zwangerschap. Het kan echter ook ontstaan tijdens de geboorte of de eerste paar weken na de geboorte.

Wat is plagiocephalometrie?

Met behulp van plagiocephalometrie kan de ernst van de afplatting gemeten worden. Het is een meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen de scheve afplatting (plagiocephalie) en de afplatting op de achterzijde van de schedel (bracycephalie) vastgelegd worden in een getal. Zo kan in verloop van tijd bepaald worden of er na behandeling veranderingen zijn in de vorm van de schedel en of er een reden is voor helmtherapie. De meting is niet pijnlijk of belastend voor de baby.

Zuigelingen De Kikkersprong kinderfysiotherapie
Oudere kinderen

Hoe wordt de meting gedaan?

Een bandje van een bepaald materiaal (thermoplast) wordt om het hoofdje aangebracht. Dit bandje wordt na enkele minuten hard en is een exacte kopie van de vorm van de schedel. Op het bandje worden de loodrechte posities van de neus en oren gemarkeerd. Vervolgens wordt het bandje gekopieerd op papier, waarna precieze metingen kunnen worden gedaan, zodat er een getal komt over het percentage van de plagiocephalie of bracycephalie. Wanneer wordt er gemeten?
Afhankelijk van de mate van scheefheid wordt er bij aanvang van de therapie een meting gedaan, een eventuele tussen meting en altijd een eindmeting. Zo ontstaat er een evaluatief moment en worden de vorderingen zichtbaar. 

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken voor een voorkeurshouding?

Voor informatie of het maken van een afspraak kun je contact met ons opnemen. Er zal eerst een kinderfysiotherapeutisch onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek is belangrijk, om duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de voorkeurshouding.

Voor wie
zijn we er?

Zuigelingen
Jonge kinderen 
Oudere kinderen
Pubers

Hoe beoordelen andere onze praktijk?(Reviews zijn uitgevoerd door Qualiform)

Home - Kinderfysiotherapie De Kikkersprong

Correspondentie: 
Dorpsstraat 23
1734 JH Oude Niedorp
Tel. 06 416 14 317

K.v.K.: 37150279
E-mail: info@kinderfysiotherapiedekikkersprong.nl 
Algemene voorwaarden
Privacy