Sensorische informatieverwerking

Wat is sensorische informatieverwerking?

Er zijn er de zintuigen die we allemaal kennen: ruiken, proeven, horen of zien. Maar er zijn ook verborgen zintuigen, zoals het evenwichtsorgaan. Al die zintuigen werken de hele dag samen om ervoor te zorgen dat we goed reageren op onze omgeving. Ze informeren ons in feite over de wereld om ons heen. Ze laten ons weten dat we bij een groen stoplicht door moeten rijden en ze vertellen ons dat we bij een volle blaas naar de wc moeten. Ze bestaan afzonderlijk van elkaar, maar moeten als een geheel functioneren.

Gebeurt dat niet dan is er sprake van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem. Wij richten ons op sensorische informatieverwerkingsproblemen bij kinderen. Prikkels komen sterker binnen, of juist minder sterk. Het kind neemt informatie uit de omgeving rommelig waar. Als gevolg daarvan reageert het anders op de omgeving.

Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen, hebben dus simpel gezegd zintuigen die niet goed samenwerken. Dat heeft invloed op het gedrag van een kind. Anderen kunnen dat gedrag misschien als vreemd ervaren, of onaangepast. Maar in werkelijkheid krijgt het kind informatie over de wereld anders binnen.

Hoe weet ik of mijn kind sensorisch informatieverwerkings-problemen heeft?

Een kind met sensorische informatieverwerkingsproblemen heeft een minder georganiseerd brein. Omdat de samenhang tussen hersenen en gedrag heel sterk is, zal zijn gedrag ook minder georganiseerd zijn. Dat kan zich op een heleboel verschillende manieren uiten. Dat is wat herkenning van sensorische informatieverwerkingsproblematiek lastig maakt: de symptomen zijn bij ieder kind verschillend. Er zijn immers héél veel zintuigen en die werken ook nog eens bij iedereen anders. Om orde te scheppen, is er een onderverdeling gemaakt in modulatieproblemen, discriminatieproblemen en sensomotorische problemen.

Zuigelingen De Kikkersprong kinderfysiotherapie
Oudere kinderen

Voorbeelden

  • Problemen met aanraking: raakt van streek tijdens verzorging, vermijdt lopen op blote voeten, raakt voortdurend voorwerpen of mensen aan, krimpt ineen als hij aangeraakt wordt, heeft een hekel aan labeltjes in de kleding. 
  • Problemen met beweging en evenwicht: Wordt angstig als zijn voeten van de grond komen, is bang voor hoogtes en om te vallen, zoekt beweging op zoals ronddraaien en wiebelen, lijkt een slappe spierspanning te hebben, valt gemakkelijk.
  • Problemen met visuele informatie: Snel afgeleid voor visuele informatie, raakt gemakkelijk de weg kwijt, heeft een hekel aan fel licht, kan slecht zijn spullen in een rommelige omgeving vinden.
  • Problemen met auditieve informatie: Hekel aan onverwachte/harde geluiden, houdt handen over de oren, is snel afgeleid door geluiden, kan niet werken als er achtergrondgeluiden zijn, overstemt geluiden door er doorheen te praten, te neuriën.
  • Problemen met geur en smaak: Eet alleen voedsel met bepaalde smaak en beperkt zich tot voedsel met bepaalde structuur/temperatuur, kauwt of likt aan niet eetbare voorwerpen, toont sterke voorkeur voor bepaalde geuren/smaken. 

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Voor informatie of het maken van een afspraak kun je contact met ons opnemen. Middels diverse spelletjes, adviezen en behandelingen kan ervoor gezorgd worden dat het kind beter met deze prikkels leert omgaan. Problemen in de prikkelverwerking kunnen al uiten in de babyleeftijd of pas later. De kinderfysiotherapeuten van de Kikkersprong zijn geschoold om ouderen en kinderen van 0-18+ jaar te begeleiden en ook de leerkrachten worden indien dit nodig is hierin meegenomen.

Voor wie
ben ik er?

Zuigelingen
Jonge kinderen 
Oudere kinderen
Pubers

Hoe beoordelen andere de praktijk?(Reviews zijn uitgevoerd door Qualiview)

Home - Kinderfysiotherapie De Kikkersprong

Correspondentie: 
Dorpsstraat 23
1734 JH Oude Niedorp
Tel. 06 416 14 317

K.v.K.: 37150279
E-mail: info@kinderfysiotherapiedekikkersprong.nl 
Algemene voorwaarden
Privacy